Goede voornemens

Zeg eens eerlijk, hoeveel goede voornemens heb jij? Ik heb er geen, maar ik heb wel nieuwe plannen. Ik ben niet tegen goede voornemens. Er is niets mis met nieuwe afspraken maken met jezelf. Maar het is inmiddels bewezen dat na een week of twee de meeste goede voornemens alweer geschiedenis zijn. Gedrag veranderen is ook iets dat je niet alleen in januari doet. Dat kan het hele jaar door. Vandaag zag ik een tekst op Social Media over goede voornemens. De precieze tekst weet ik niet meer, maar ik heb het als volgt vertaald.  Veranderen is prima, maar vergeet niet dat je oude ik je heeft gebracht op de plek waar je nu bent. Onderschat niet wat je tot nu toe allemaal hebt bereikt. Kijkt dan zeker even naar de dingen die goed gaan. Want goede voornemens gaan altijd over de dingen waarvan we vinden dat ze slecht gaan.

Maar wat heeft dat nu met yoga te maken?

Meer dan je denkt. Tijdens de yogalessen vraag ik regelmatig om stil te staan bij hoe het nu is. Stilstaan bij hoe het nu is, zonder oordeel. Geen fout, slecht of rot. Of goed, geweldig of heerlijk. Maar gewoon zoals het is. En zonder het te willen veranderen, want weet je alles verandert vanzelf. Of je dit nu wilt of niet. Stilstaan bij hoe je je nu voelt kan dus ook even heel oncomfortabel zijn. Maar als je weet dat alles verandert, dan verandert dus ook het oncomfortabele. Vergelijk het maar met ademhalen na het hardlopen. Als ik ga rennen, schiet mijn adem omhoog en wordt ademen hijgen. En daar is niets comfortabels aan. Maar als ik dan stil sta en even met mijn aandacht bij dat gehijg blijf, dan merk ik dat ik vanzelf weer rustiger ga ademen. En daar hoef ik niets voor te doen.

Nieuwe plannen

Betekent dit dan dat ik afwacht hoe alles verandert? Nee zeker niet. Ik heb wel plannen voor 2020.  Zakelijke plannen, maar ook privé. Hoewel dat bij mij ook vaak door elkaar heen loopt. Dit jaar rond ik een opleiding af, een versneld traject tot erkend yogadocent. En dat doe ik met het schrijven van een scriptie over yoga en traumaverwerking na seksueel misbruik. Een persoonlijk en pittig onderwerp waarmee ik vrouwen wil inspireren. Ook volg ik vanaf eind januari een bijscholing yoga en kanker. Ik geloof namelijk dat yoga veel kan bijdragen aan genezingsprocessen of verwerkingsprocessen. Niet dat yoga je zomaar beter maakt, maar wel complementair kan zijn aan de reguliere behandelingen. Voor beide thema’s start ik met oefengroepen. Heb je interesse houd dan mijn Facebook pagina goed in de gaten.

Zakelijk gezien komen er dit jaar nog yogalessen bij, wat weet ik nog niet helemaal precies. Daarnaast ga ik me meer richten op coaching. Naast yogadocent ben ik namelijk ook leefstijl & vitaliteitscoach. Als coach begeleid vrouwen bij stress en burn out, overgewicht en een laag zelfbeeld. En coachen kan met of zonder yoga, net wat jij wilt.